Τα τρία ενεργειακά κανάλια και η εξισορρόπηση τους

Όπως αναφέραμε στο προηγούμενο μάθημα, το “λεπτό” νευρικό μας σύστημα, αποτελείται από 3 ενεργειακά κανάλια (δεξί, αριστερό και κεντρικό κανάλι) και 7 ενεργειακά κέντρα.

Έχοντας ήδη μιλήσει για Τα ενεργειακά κέντρα και την πρώτη άσκηση αφύπνισης, σήμερα θα μιλήσουμε για τα τρία κανάλια.

Τα τρία αυτά κανάλια αντιστοιχούν στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει τις ακούσιες δραστηριότητες του σώματος, αυτές δηλαδή που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Ρυθμίζει όλες εκείνες τις εσωτερικές διεργασίες του σώματος όπως, τη λειτουργία της καρδιάς, την πίεση του αίματος και τη λειτουργία πολλών αδένων.

Διαιρείται σε δύο διαφορετικά συστήματα: το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και το παρασυμπαθητικό. Το αριστερό και το δεξί κανάλι αντιστοιχούν στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα, ενώ το κεντρικό κανάλι αντιστοιχεί στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Εκεί ακριβώς, σε αυτό το κανάλι γίνεται και η γιόγκα, δηλαδή η ένωση.

Το δεξί κανάλι

αντιστοιχεί στο δεξιό συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Ξεκινά από το 2ο ενεργειακό κέντρο, το Σβάντισταν, διασχίζει τη δεξιά πλευρά της σπονδυλικής στήλης και καταλήγει στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, στο Εγώ.

Είναι το κανάλι της δράσης και του μέλλοντος, του δυναμισμού και της δημιουργικότητας και της ενέργειας που χρειάζονται για να γίνουν οι επιθυμίες της αριστερής πλευράς πραγματικότητα.

Είναι το κανάλι του ήλιου, του πατέρα και το Γιάνγκ του Ταό, κι εκφράζει την αρσενική πλευρά της προσωπικότητάς μας.

Το χρώμα του είναι κίτρινο/ πορτοκαλί και όταν υπερ-λειτουργεί γίνεται κόκκινο. Η θερμοκρασία του δεξιού καναλιού είναι ζεστή αλλά όταν υπερλειτουργεί υπερθερμαίνεται.

Η υπερλειτουργία του δεξιού καναλιού συνήθως οφείλεται στην υπερδραστηριότητα του ανθρώπου, τόσο σωματικά όσο και νοητικά. Η υπερβολική σκέψη και οργάνωση, ο συνεχής προγραμματισμός του μέλλοντος και η προβολή του νου σε αυτό το εξαντλούν.

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν περισσότερο το δεξί τους κανάλι, συνήθως θέλουν να επιβάλλονται στους, να προβάλουν το εγώ τους και να γίνονται καταπιεστικοί. Τους έλκει η εξουσία οι αρχηγικές θέσεις, ενώ τους λείπει η υπομονή και τρυφερότητα, όντας μονίμως σε ένταση, νευρικότητα και θυμό.

Τους είναι δύσκολο να σταματήσουν να σκέφτονται, γι’ αυτό και δυσκολεύονται να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν το βράδυ -συνήθως αποζητούν τη βοήθεια του αλκοόλ.

Το Κεντρικό Κανάλι

αντιστοιχεί στο Παρασυμπαθητικό Νευρικό Σύστημα.

Είναι το κανάλι του παρόντος και της πνευματικής ανόδου και εκφράζει το “τώρα”.

Μόνο όταν το κεντρικό κανάλι ανοίξει και ενεργοποιηθεί, μπορούμε να βιώσουμε το εδώ και τώρα, το παρόν.

Αλλά για να γίνει αυτό, πρώτα πρέπει να αφυπνιστεί μέσα μας η θεϊκή ενέργεια που ονομάζεται Κουνταλίνη (Άγιο Πνεύμα) που όπως είπαμε βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής μας στήλης, στο ιερό οστό – κάτι που οι Αρχαίοι Έλληνες φαίνεται να γνώριζαν από τότε.

Μόνο μέσα από την αφύπνιση αυτής της ενέργειας μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και να ενωθούμε με τη συμπαντική ενέργεια.

Τότε, ερχόμαστε σε μια κατάσταση “Συνείδησης χωρίς σκέψη” έχοντας απόλυτη συνείδηση και αντίληψη του κόσμου μέσα και έξω μας, χωρίς καμία νοητική επεξεργασία και ανάλυση.

Όσο βαθύτερα μπαίνει κανείς στα επίπεδα του διαλογισμού, αυτή η συνείδηση χωρίς σκέψη μας οδηγεί στη γνωριμία της Πνευματικής μας υπόστασης. Επόμενο στάδιο η “Συνείδηση χωρίς αμφιβολία”.

Το χρώμα του καναλιού αυτού είναι το χρυσό και η άνοδος της Κουνταλίνη μέσα του, είναι μια πραγματική πνευματική αφύπνιση, μια αληθινή βάπτιση στον απέραντο ωκεανό του Θείου!

Το αριστερό κανάλι

αντιστοιχεί στο αριστερό συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Ξεκινά από το 1ο ενεργειακό κέντρο, το Μουλαντάρα, και διασχίζει την αριστερή πλευρά της σπονδυλικής στήλης και καταλήγει στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, το Υπερ-εγώ

Είναι το κανάλι όπου γεννιούνται οι επιθυμίες μας, τα συναισθήματά μας και η διαίσθησή μας, αλλά είναι και η ‘αποθήκη’ για όλες τις μνήμες μας.

Έχει σχέση με το παρελθόν και γι’ αυτό όλες οι εμπειρίες του παρελθόντος και οι αναμνήσεις αποθηκεύονται στο Υπερεγώ, που είναι και η κατάληξη από το αριστερό μας κανάλι.

Αντιπροσωπεύει τη θηλυκή πλευρά της προσωπικότητάς μας, την πλευρά της μητέρας. Είναι το κανάλι της σελήνης και το Γιν του Ταό.

Το χρώμα του είναι μπλε και γίνεται σκούρο μπλε ή μαύρο όταν υπερλειτουργεί. Ελέγχει το νερό μέσα στον οργανισμό μας. Η θερμοκρασία του είναι δροσερή αλλά όταν υπερλειτουργεί παγώνει.

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν περισσότερο το αριστερό κανάλι, γίνονται πολύ συναισθηματικοί, κλαίνε εύκολα και παραπονιούνται συνεχώς.

Είναι προσκολλημένοι στο παρελθόν, τους λείπει η αισιοδοξία και πολλές αυτή η κατάσταση όταν γίνει μόνιμη, μπορεί να τους οδηγήσει στη κατάθλιψη.

Υιοθετούν ή ακόμα και επιδιώκουν το ρόλο του θύματος στη ζωή, αφήνοντας τους άλλους να τους καταπιέζουν.

Είναι ληθαργικοί, χωρίς ενέργεια για δράση και κατά συνέπεια και ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ιώσεις και αρρώστιες.

Εξισορρόπηση καναλιών

Για να μπορέσουμε να “μπούμε” και να μείνουμε στο κεντρικό κανάλι, πρέπει να ισορροπήσουμε τα άλλα δύο, δεξί και αριστερό. Πολλές φορές μέσα στη μέρα μας μπορεί να κάνουμε ένα πολύ γρήγορο πέρασμα, αλλά είναι εξαιρετικά σύντομο. Αν καθίσετε να κάνετε διαλογισμό, θα δείτε ότι οι σκέψεις δεν σταματούν εύκολα, είναι κολλημένες στο χτες ή το αύριο, ή χοροπηδούν ανάμεσα στα δυο κανάλια δίχως τελειωμό.

Έχοντας κάνει την αρχική άσκηση, καθόμαστε με τις παλάμες ανοικτές και βάζουμε την προσοχή μας σε αυτές. Προσέχουμε αν νιώθουμε “δονήσεις”, δηλαδή ένα απαλό δροσερό αεράκι και στις δύο παλάμες. Αν ναι, έχει καλώς συνεχίζουμε τον διαλογισμό. Αν όμως σε μια από τις δύο νιώθουμε ζέστη, τσιμπήματα ή πολύ κρύο αέρα, αυτό σημαίνει ότι το κανάλι αυτού του χεριού υπερλειτουργεί και χρειάζεται “κατέβασμα”

Στα επόμενα μαθήματα θα δώσουμε πολλές τεχνικές καθαρισμού των τσάκρα και των καναλιών, αλλά για αρχή θα πρέπει να κάνετε τα εξής:

Αν βλέπετε πρόβλημα υπερλειτουργίας στο αριστερό κανάλι, φέρνετε το δεξί σας χέρι στο κάτω μέρος του δεξιού καναλιού και στη συνέχεια το περνάτε σχεδόν πάνω από το σώμα σας (στο μέτωπο εκεί που κάνουν Χ τα δυο κανάλια) και το κατεβάζετε από την αριστερή πλευρά, σαν να θέλετε νοερά να κατεβάσετε την ενέργεια του αριστερού καναλιού. Σηκώνετε, με λίγα λόγια τη δεξιά πλευρά και προσφέρετε τη ‘δροσιά’ της στην αριστερή πλευρά. Το κάνετε περίπου 7 φορές. Τσεκάρετε πάλι τις παλάμες κι αν χρειαστεί, επαναλαμβάνετε, με αργές και συγκεντρωμένες κινήσεις.

Το ίδιο ακριβώς κάνετε και για το άλλο κανάλι. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πως το κάνει ο γιόγκι.

Ανέβασμα της Κουνταλίνη και ‘Μπάνταν’

Στην αρχή και στο τέλος κάθε διαλογισμού πρέπει να ανεβάζουμε την Κουνταλίνη και να της κάνουμε ένα ‘Μπάνταν’ (κάτι σαν ‘δέσιμο’).
Η εύκολη και γρήγορη αυτή άσκηση συνοδεύει και όλη την καθημερινότητα ενός γιόγκι. Η Σρι Μάτατζι, που δίδαξε αυτή την πρακτική “αυθόρμητης γιόγκα” (sahaja yoga) συμβούλευε πάντα να την κάνουμε όχι μόνο στο διαλογισμό, αλλά μόλις ξυπνήσουμε το πρωί, πριν βγούμε από το σπίτι, πριν από κάποια επίσκεψη μας σε χώρο με πολύ κόσμο, πριν πέσουμε για ύπνο. Είναι η πιο βασική άσκηση “προστασίας” και πιστέψτε με… δουλεύει!!!Ανεβάζουμε την Κουνταλίνη με το αριστερό χέρι, από κάτω ξεκινώντας από το 10 τσάκρα και στο κεντρικό κανάλι, ενώ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ με το δεξί κάνουμε δεξιόστροφους κύκλους γύρω από την αριστερή παλάμη. Όταν φτάσουμε στην κορυφή της κεφαλής, όπου βρίσκεται το Σαχασράρα, κάνουμε πως δένουμε έναν κόμπο. Επαναλαμβάνουμε ΤΡΕΙΣ φορές, τη δεύτερη φορά δένουμε δύο κόμπους και την τρίτη τρεις κόμπους. Μετά, για να δώσουμε στον εαυτό μας ένα Μπάνταν, με το δεξί χέρι παίρνουμε δονήσεις από την αριστερή παλάμη που έχουμε ανοικτή και το περνάμε πάνω από όλο το σώμα και πάλι πίσω. Αυτό πρέπει να γίνει επτά φορές. Δείτε κι αυτό το βίντεο, ίσως το καταλάβετε ακόμα καλύτερα.