Σαν Σήμερα Γεννήθηκε Το Φως: 100 Χρόνια Από Τη Γέννηση Της Σρι Μάτατζι

Την αποκαλούν Σρι Μάτατζι, που στην ινδική γλώσσα σημαίνει Σεβαστή Μητέρα, ή απλά «Μητέρα» σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του πλανήτη. Για κάποιους ήταν απλά μια αγία, για άλλους, τους πιο μυημένους, ήταν η ενσάρκωση του Αγίου Πνεύματος, ο Παράκλητος.

Η Σρι Μάτατζι είναι μία από τις πρώτες – και ελάχιστες ακόμα – γυναίκες γκουρού. Αφιέρωσε τη ζωή της στο να προσφέρει την πνευματική αφύπνιση σε όλους εκείνους που αγκάλιασε κατά τη διάρκεια των πολυάριθμων ταξιδιών της σε όλο τον κόσμο, κι από τους οποίους δεν πήρε ποτέ χρήματα.

Κάθε δημόσια ομιλία της ξεκινούσε με τη φράση, «Υποκλίνομαι στους αναζητητές της Αλήθειας», γιατί σε αυτούς απευθυνόταν. Πίστευε ότι το τέλος του 20ου Αιώνα με αρχές του 21ου, πολλοί αναζητητές ανά των αιώνων θα επανέλθουν για να ολοκληρώσουν την Αυτογνωσία τους και για αυτό έπρεπε να βρεθεί μια μέθοδος μαζική και γρήγορη ώστε να γίνει αυτό εφικτό.

Μετά από επισκέψεις σε πολλά Άσραμ της Ινδίας, όπου είδε να κακοποιούνται πνευματικά, σωματικά και οικονομικά πολλοί αναζητητές απ΄όλο τον πλανήτη, στις 5 Μαΐου του 1970, μετά από έναν βαθύ διαλογισμό, άνοιξε το Σαχασράρα, το ανώτερο κέντρο των τσάκρας στο ανθρώπινο ενεργειακό σύστημα, κι αποφάσισε να ξεκινήσει τη μέθοδο και διδασκαλία της.

Έχοντας ήδη σπουδάσει ιατρική στη Λαχώρη, γνώριζε πολύ καλά το ανθρώπινο σώμα, ενώ οι πνευματικές δυνάμεις από τη άλλη, μπορούσαν να βοηθήσουν να αντιστραφούν οι μέχρι τότε πρακτικές και δεδομένα «για να προσαρμοστούν στην εποχή της ταχύτητας», όπως έλεγε: ο αναζητητής και μαθητής ενός γκουρού δεν θα χρειαζόταν να μαθητεύει και να εκπαιδεύεται με στερήσεις και για χρόνια απομονωμένος πλάι σε έναν γκουρού, για να πετύχει τα ανώτερα επίπεδα πνευματικότητας και έναν βαθύ διαλογισμό που θα τον έφερνε σε επαφή με την πνευματική του υπόσταση, αλλά έπαιρνε αυτό το επίπεδο σε ελάχιστα λεπτά μετά από μια απλή συνέχεια.

Ωστόσο αυτό που κέρδιζε ο παλιός αναζητητής, τη σιγουριά του αποτελέσματος μετά από πολυετή προσπάθεια, ο νέος θα την εδραίωνε μετά από καθημερινή πρακτική, σύμφωνα με τη μέθοδό της. Η ήδη αφυπνισμένη από την Σρι Μάτατζι Κουνταλίνη (Άγιο Πνεύμα) θα βοηθούσε να «διορθώσει» οποιαδήποτε προβλήματα στον οργανισμό του αναζητητή, καθιστώντας τον πιο υγιή τω σώματι και πνεύματι.

Επίσης στο «όραμα« της, ήθελε όλοι οι γιόγκηδες να μην είναι απομονωμένοι σε κοινόβια, ακόμα κι αν κάποιοι ζούσαν σε μικρά ή μεγάλα, αλλά ενεργοί πολίτες μέσα στις κοινωνίες, εργατικοί και παραγωγικοί, ώστε να δείχνουν το παράδειγμα πως θα πρέπει να είναι οι ανώτερες πνευματικά κοινωνίες. Η συγκατοίκηση των δικών της γιόγκηδων θεωρούσε ότι απλά βοηθάει σε καλύτερο μαζικό διαλογισμό, αλλά όχι για να αποκοπούν από τη ζωή και απλά να απολαμβάνουν τη δική τους.

Η πεποίθησή της ήταν ότι «Πρέπει να γίνετε ο γκουρού του εαυτού σας»

Από την πρώτη στιγμή και αρχική άσκηση της μεθόδου της, ήταν ξεκάθαρο ότι δεν επιζητούσε δια βίου μαθητές και ακολούθους, όπως έκαναν συνήθως άλλοι γκουρού. Κι αυτό ήταν μια ενθάρρυνση για όσους δοκίμαζαν την μέθοδο της. Μάλιστα μάλωνε όσους είχαν οποιαδήποτε προσκόλληση μαζί της, θεωρώντας ότι η επαφή θα έπρεπε να είναι πνευματική και όχι υλική.

Ήθελε οι δικοί της μαθητές να είναι φωτεινά παραδείγματα στην κοινωνία και οι ίδιοι γκουρού για νέους αναζητητές. Η ίδια δούλευε ακούραστα, ταξιδεύοντας από τη μια χώρα στην άλλη, και ήταν πάντα προσιτή σε όποιον ήθελε να την δει και να της μιλήσει. Μεγάλη εντύπωση έκανε στον κόσμο όταν κάποιο άτομο που είχε συναντήσει πριν από χρόνια σε μια της επίσκεψη σε κάποια χώρα, και το ξανάβλεπε, θυμόταν απίστευτες λεπτομέρειες για κείνο – Πως είναι η μητέρα σου; Ξεπέρασε το πρόβλημα υγείας που είχε; Και ναι, έβλεπε χιλιάδες κάθε χρόνο!

Το άλλο που την έκανε να κερδίζει αμέσως την εμπιστοσύνη του κόσμου, εκτός του ότι ήταν προσιτή και δεν ζητούσε χρήματα, ήταν η απλότητα. Ποτέ με το στημένο ύφος του «γκουρού», πάντα με γέλια και χαμόγελα, και η ίδια είχε προσφέρει μια μέθοδο «απλή» για την Αυτοπραγμάτωση αλλά και ίαση πολλών ψυχοσωματικών ασθενειών. Απλές και οι ομιλίες της, απλά τα γούστα της στο φαγητό και τη διαβίωση, απλά τα παραδείγματα, οι ιστορίες και οι παραλληλισμοί της, απλές και οι βραδιές που περνούσε με τους γιόγκηδες σαν απλή Μητέρα, ακούγοντας ή παίζοντας μουσική, μαγειρεύοντας ή τρώγοντας μαζί, βλέποντας τηλεόραση ή συζητώντας από τα πολιτικά δρόμενα, μέχρι ποιες μάρκες καλλυντικών είναι ακατάλληλες για τις γυναίκες.

Η γέννηση της και η δολοφονία της

H Σρι Μάτατζι Νίρμαλα Ντέβι γεννήθηκε, σαν σήμερα, στις 21 Μαρτίου του 1923 στην Chindwara της lνδίας σε μια χριστιανική οικογένεια. Κοιμήθηκε το Φεβρουάριο του 2011 στην Ιταλία.

Ως παιδί, η Σρι Μάτατζι έζησε στο άσραμ του Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος έχοντας αναγνωρίσει την πνευματικότητα και τη σοφία της, της είχε αναθέσει να γράφει τις προσευχές για τον πρωινό διαλογισμό. Την αγαπούσε και την συμβουλεύονταν παρά τη νεαρή της ηλικία.

Όπως και όλη της η οικογένεια, έλαβε ενεργά μέρος στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ινδίας και υπήρξε μια από τις αρχηγούς του φοιτητικού κινήματος. Κατά την απελευθέρωση ο πατέρας της ήταν το πρώτο χριστιανικό μέλος που εκλέχθηκε από το Κογκρέσο της Ινδικής Ένωσης.

Η Σρι Ματατζι φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λαχώρη. Αργότερα, παντρεύτηκε τον σερ Σριβάταβα, ο οποίος κατείχε για 16 χρόνια τη θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα ναυτιλιακά θέματα. Απέκτησαν μαζί δύο κόρες.

Τον Μάιο του 1970, η Σρι Μάτατζι, άνοιξε το τελευταίο κέντρο (τσάκρα) -το”sahasrara” ή “τσάκρα του στέμματος”- στην κορυφή της κεφαλής, ώστε να μπορεί να γίνεται μαζική αυτοπραγμάτωση από τους αναζητητές του πνεύματος. Το προηγούμενο τσάκρα -«agnya» ή «τρίτο μάτι»- είχε ήδη ενεργοποιηθεί από την παρουσία και διδασκαλία του Ιησού Χριστού.

Η ίδια ταξίδεψε ακούραστα σε όλο τον κόσμο για να διαδώσει και να διδάξει τη μέθοδο της, τη Sahaja Yoga, που σημαίνει Αυθόρμητη Ένωση, με σκοπό τη μαζική και αυθόρμητη αφύπνιση ατόμων.

Υπήρξε εύπορη, τόσο από την πατρική της οικογένεια όσο κι από τον γάμο της μετά, κι όταν οι δυο κόρες της ενηλικιώθηκαν αφοσιώθηκε στο έργο της χωρίς καμία χρέωση ή ανταμοιβή.

Δολοφονήθηκε αργά αργά με φάρμακα από τον σύζυγό της, άνθρωπο του ΟΗΕ. Κι άλλα άτομα του ΟΗΕ είχαν ήδη πέσει κατά πάνω στην οργάνωση της και την παρακολουθούσαν εκ των έσω. Ο Μπους αλλά και ο Ομπάμα της έστελνε τελευταία ευχητήρια κάρτα στα γενέθλια της, και τόνιζαν την “σημασία” του έργου της και την “προσφορά” της στις κοινωνίες. Μια προσφορά που μάλλον… ενόχλησε και ανησύχησε.

Μια χειρόγραφη επιστολή της επιβεβαίωνε τον αργό θάνατο της. Σε αυτήν, όντας σε άθλια κατάσταση, απαγόρευε να της χορηγούνται με το ζόρι φάρμακα από τον σύζυγό της και τους γιατρούς που εκείνος επέλεγε, και να την νοσηλεύουν σε νοσοκομεία.

Η επιστολή έχει ελεγχθεί και διαπιστωθεί ότι είναι γνήσια, το ίδιο… και οι δολοφόνοι της, ενώ ο Ιταλός έμπιστός της γιόγκι που την παρουσίασε διέφυγε σε άλλη χώρα προφανώς φοβούμενος για τη ζωή του.

Πολλοί εγκατέλειψαν την οργάνωση μετά από αυτό και ειδικότερα, μετά την αποσιώπηση όλου του σκανδάλου και την κάλυψη του συζύγου της. Η οργάνωση έκτοτε δεν είναι η ίδια που μας παρέδωσε. Η μέθοδος της ωστόσο, εξακολουθεί να είναι η μοναδική που προσφέρει αληθινή Αυτοπραγμάτωση.

Jai Shri Mataji – σε ευχαριστούμε για την Αγάπη και προσφορά σου.