Dark Light

Αν πάτε στη βικιπαιδεία και αναζητήσετε το έτος 2022, θα σας βγάλει σε μια σελίδα που θα λέει στην κορυφή: Η τρέχουσα σελίδα αφορά το έτος 2022 κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο

Στην ίδια σελίδα -όπως και σε οποιαδήποτε σελίδα κάποιας χρονιάς- αριστερά θα δείτε έναν πίνακα:

Το 2022 σε άλλα ημερολόγια

 • Γρηγοριανό ημερολόγιο 2022
  MMXXII
 • Ελληνικό αλφάβητο ,ΒΚΒ´
 • Ab urbe condita 2775
 • Αρμενικό ημερολόγιο 1471
  ԹՎ ՌՆՀԱ
 • Κινεζικό ημερολόγιο 4718 – 4719
  辛丑 – 壬寅
 • Αιθιοπικό ημερολόγιο 2014 – 2015
 • Εβραϊκό ημερολόγιο 5782 – 5783
 • Περσικό ημερολόγιο 1400 – 1401
 • Ισλαμικό ημερολόγιο 1444 – 1445
 • Ινδουιστικά ημερολόγια
 • Βικράμ Σαμβάτ 2077 – 2078
 • Σάκα Σαμβάτ 1944 – 1945
 • Κάλι Γιούγκα 5123 – 512

Το Κάλι Γιούγκα είναι μια από τις τέσσερις περιόδους πνευματικής εξέλιξης από τις οποίες διέρχεται ο κόσμος, ως μέρος του κύκλου των Γιούγκα, κατά τις Ινδουιστικές γραφές. Τα άλλα τρία είναι Σατύα Γιούγκα, Τρέτα Γιούγκα και Ντβαπάρα Γιούγκα.

Ονομάζεται και “Εποχή του Κάλι” ή “Εποχή της φαυλότητας”. Το Κάλι Γιούγκα συνδέεται με τον δαίμονα της αποκάλυψης Κάλι, ο οποίος δεν πρέπει να συγχέεται με τη θεά Κάλι, καθώς αυτές είναι διαφορετικές λέξεις στη Σανσκριτική γλώσσα. Το “Κάλι” στο Κάλι Γιούγκα σημαίνει “διαμάχη, διχόνοια, διένεξη ή ανταγωνισμός,” ενώ η Θεά “Καάλι” σημαίνει “χρόνος”.

Κατά το Σουρύα Σιντάντα, μια αστρονομική πραγματεία που αποτελεί τη βάση για όλα τα Ινδουιστικά και το Βουδιστικά ημερολόγια, το Κάλι Γιούγκα ξεκίνησε τα μεσάνυχτα στις 18 Φεβρουαρίου του 3102 π.Χ. σύμφωνα με το προληπτικό Ιουλιανό ημερολόγιο, ή στις 14 Ιανουαρίου του 3102 π.Χ. κατά το προληπτικό Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Θεωρείται επίσης από πολλούς Ινδουιστές ότι είναι η στιγμή που ο Κρίσνα εγκατέλειψε τη γη κι έφυγε για την κατοικία του.

Το Κάλι Γιούγκα πιστεύεται ότι διαρκεί 432.000 χρόνια, αλλά σε αυτό οι απόψεις διίστανται, καθώς πολλοί φωτισμένοι άνθρωποι και θείες ενσαρκώσεις έχουν “δουλέψει” έτσι ώστε να τελειώσει αυτή η σκοτεινή περίοδος μια ώρα αρχύτερα, και να αρχίσει ο κύκλος από την αρχή, με το Σατύα Γιούγκα, που είναι η Εποχή της Αλήθειας, η χρυσή περίοδος.

Διανύουμε το Κάλι Γιούγκα;

Οι περισσότερες ερμηνείες των Ινδουιστικών γραφών πιστεύουν ότι η Γη είναι ήδη στο Κάλι Γιούγκα. Τα κύρια χαρακτηριστικά του Κάλι Γιούγκα είναι ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός εκφυλίζεται πνευματικά καθ’ όλη τη διάρκεια γι’ αυτό και αναφέρεται ως η Σκοτεινή Περίοδος, κυρίως γιατί οι άνθρωποι απομακρύνονται από το Θεό.

Οι βασικές προβλέψεις όπως αναφέρονται στις ινδουιστικές γραφές, Βέντας, θα σας θυμίσουν έντονα την σύγχρονη εποχή μας:

 • Επικίνδυνοι κυβερνήτες που αυξάνουν τους φόρους και θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους και όχι προστάτες της κοινωνίας
 • Μαζική μετανάστευση σε άλλα εδάφη όπου υπάρχει διαθέσιμο φαγητό
 • Καμία αίσθηση του Θείου ή πνευματικότητα δεν θα υπάρχει, επικρατούν ψεύτικοι άγιοι και ψευδοπροφήτες, όλη η προγονική γνώση έχει χαθεί

«Στο τέλος του Κάλι Γιούγκα, όταν δεν γίνεται κουβέντα σχετικά με το θέμα του Θεού, ακόμη και στις κατοικίες των λεγόμενων αγίων και σεβαστών κύριων των τριών υψηλότερων τάξεων κι όταν τίποτα δεν είναι γνωστό για τις τεχνικές της θυσίας, ούτε στα λόγια, εκείνη την εποχή ο Κύριος θα εμφανιστεί ως ο ανώτατος κατακτητής».

Όσον αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις, ο λόγος του Markandeya λέει:

 • Η απληστία και η οργή θα είναι κοινά. Οι άνθρωποι θα δείξουν ανοιχτά την εχθρότητα ο ένας προς τον άλλον. Η άγνοια του Ντάρμα θα συμβεί.
 • Οι άνθρωποι θα έχουν σκέψεις δολοφονίας χωρίς δικαιολογία και δεν θα βλέπουν τίποτα λάθος σε αυτό.
 • Η λαγνεία θα θεωρείται κοινωνικά αποδεκτή και η σεξουαλική επαφή θα θεωρείται ως η κεντρική απαίτηση της ζωής.
 • Η αμαρτία θα αυξηθεί, ενώ η αρετή θα εξασθενίσει και θα σταματήσει να ακμάζει.
 • Οι άνθρωποι θα γίνουν εθισμένοι σε μεθυστικά ποτά και ναρκωτικά.
 • Οι γκουρού δεν θα γίνονται πλέον σεβαστοί και οι μαθητές τους θα προσπαθήσουν να τους τραυματίσουν.
 • Οι διδασκαλίες τους θα προσβληθούν και οι οπαδοί του Kama (επιθυμίας) θα καταστρέψουν τον έλεγχο του νου από όλους τους ανθρώπους.
 • Οι γυναίκες δεν θα παντρεύονται πλέον.
 • Οι παραδοσιακές κάστες θα εξαφανιστούν και όλοι θα ανήκουν σε μία μόνο κοινωνική τάξη.
 • Οι άνθρωποι θα γελούν, θα επικρίνουν και θα επιτίθενται σε εκείνους που είναι πνευματικοί.

Ομοιότητες με Χριστιανισμό

Όπως στον Ινδουισμό πιστεύεται ότι θα υπάρξει μετάβαση από τον ένα κύκλο στον άλλον, ίσως και με όχι τόσο ανώδυνο τρόπο, έτσι και στον Χριστιανισμό αναμένεται το Τέλος τους Κόσμου, όπως τον ξέρουμε.

Σύμφωνα με τα όσα γράφονται στα Θεία Ευαγγέλια -Κατά Ματθαίο και Κατά Λουκά- ο Κύριος προειδοποιεί τους μαθητές του για το Τέλος του Κόσμου, λέγοντας ότι θα είναι μια μακρά περίοδος, κατά την οποία θα προηγηθούν πόλεμοι (θα ξεσηκωθεί το ένα έθνος ενάντια στο άλλο) και πείνες και πολλά δεινά, και διωγμοί όσων είναι ακόμα πιστοί Του, αλλά παρ’ όλα αυτά ακόμα το Τέλος δεν θα έρθει. Ο κόσμος θα έχει ξεχάσει τον Θεό και θα έχει στραφεί στην απληστία και την αμαρτία.

Ψευδοδιδάσκαλοι και ψευδοπροφήτες θα μιλούν στο Όνομά Του, αλλά ακόμα το Τέλος δεν θα έρθει. Και το πότε θα έρθει, ακόμα και ο ίδιος δεν το γνωρίζει, παρά μόνο ο Πατέρας Του. Κι ότι θα “προσπαθήσει” να κάνει τον πόνο μας πιο σύντομο και λιγότερο οδυνηρό.

Και μετά θα έρθει Εκείνος για την τελική Κρίση, κι από τους δυο, έναν θα αφήνει και έναν θα παίρνει. Γι’ αυτό πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για αυτήν την μέρα, σαν να είναι η μέρα η σημερινή. Θα φανερωθεί στον ουρανό -όπως ακριβώς αναφέρουν τα ιερά Ινδουιστικά κείμενα.

Βλέπουμε, λοιπόν, ομοιότητες που αφορούν στο Κάλι Γιούγκα στα ιερά βιβλία διαφορετικών θρησκειών και με χρονολογική διαφορά χιλιάδων ετών.

Πραγματικά δεν γνωρίζουμε ούτε το πότε, ούτε και το πως θα τελειώσει αυτή η περίοδος. Όταν η σύζυγος του Σίβα, σύμφωνα με την παράδοση, ρώτησε τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι σε αυτή την εποχή για να προστατευτούν, ο Σίβα είπε ότι θα επανεμφανιστεί και θα δημιουργήσει ένα νέο χώρο, ένα νέο κέντρο θρησκείας και μια νέα κατάσταση πνεύματος όπου ο άνθρωπος θα μπορεί να βρει τον Θεό.

Η προσευχή και ο διαλογισμός είναι μια ανώτερη πνευματική κατάσταση. Η Ινδή Μητέρα και δασκάλα του διαλογισμού, Σρι Μάτατζι, η οποία ήταν επίσης Χριστιανή, μιλώντας γι’ αυτή την περίοδο είχε πει χαρακτηριστικά σε μια ομιλία της στην Βομβάη, το 1975:

” Μεταξύ του Ιησού Χριστού και της καταστροφικής ενσάρκωσης του Μαχαβισνού, που ονομάζεται Κάλκι, υπάρχει ένας χρόνος που δίνεται στους ανθρώπους να διορθωθούν, για να μπουν στη Βασιλεία του Θεού, η οποία στη Βίβλο ονομάζεται Δευτέρα Παρουσία. Όλοι θα κριθείτε, όλοι θα κριθούν σε αυτή τη γη. Ο πληθυσμός του κόσμου είναι ο μέγιστος, λένε, επειδή όλοι αυτοί – σχεδόν όλοι εκείνοι που είχαν τις φιλοδοξίες να εισέλθουν στη Βασιλεία του Θεού – γεννιούνται στη σύγχρονη εποχή και πρόκειται να γεννηθούν πολύ σύντομα για να κριθούν

Και τόνισε ότι οι άνθρωποι πρέπει να πάρουν ‘αυτογνωσία’ (γνώση της πνευματικής μας υπόστασης), κι ότι σε αυτή την βρώμικη λάσπη του Κάλι Γιούγκα, ένα σπουδαίο έργο πρέπει να επιτευχθεί. Ξέρουμε ότι συμβαίνει, γι’ αυτό και πρέπει να ανέβουμε πνευματικά και να βοηθήσουμε κι άλλους να ανέβουν. Διαφορετικά, θα “κοπούμε” από αυτή την εξελικτική διαδικασία και το Κάλι Γιούγκα θα ανθίσει περισσότερο, κι αυτό εξαιτίας μας μόνο.

Εάν οι άνθρωποι δεν θελήσουν να δουλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση, τότε η ευθύνη της καταστροφής θα είναι στο κεφάλι τους.

Συνοψίζοντας όλα αυτά, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια και μόνη λέξη: Προειδοποιηθήκαμε.

Και είναι στο χέρι μας να βάλουμε ένα τέλος στη σκοτεινή αυτή εποχή, γιατί… έναν θα αφήνει, και έναν θα παίρνει…


Η εικόνα είναι του εξαίρετου καλλιτέχνη τοιχογραφιών, Mear One

Total
0
Share